Pescuit la Mila 23

Intrucat satul Mila 23 este inconjurat de lacuri si canale, face ca aceasta zona sa fie una din cele mai bune zone din Delta Dunarii renumita pentru potentialul piscicol.

 

Numele meu este Marian Mincu, propietarul pensiunii Gigant Fish si as dori sa va familiarizez cu cate ceva din experienta mea de pescar acumulata in ani de zile in Delta Dunarii cu privire la locurile, echipamentul, tehnica si momeala de pescuit.

 

Pentru a prezenta cat mai bine tehnica de pescuit, locurile si echipamentul folosit am creat Gigant Fish Teamcel mai complex canal de pescuit in Delta Dunarii, pe care il puteti urmari accesand acest link – https://www.youtube.com/@GigantFishTeam

PESCUIT LA CRAP

Sunt adeptul unui pescuit de finete si de aceea pescuiesc numai cu lansete si monturi cat mai fine.

 

Folosesc lansete Trabucco Vanadia cu o lungime de 2.40 m, mulinete Shimano Ultegra 5500, fir Shimano Technium Invistec de 0.30, carlige Gamakatsu Pop-up, fir textil subtire, rezistent si cat mai rotund pentru forfac (Strong 0.18), iar plumbii sunt culisanti direct pe firul principal si cat mai mici posibil, in functie de curentul apei in care pescuiesc.

Pentru cautarea celor mai bune locuri de pescuit folosesc un Sonar Humminbird Solix 12, cu care sunt mereu in cautarea unor locuri noi de  pescuit la crap pe Dunarea Veche, Sontea, Olguta si Lopatna. Locurile pe care le aleg sunt intotdeauna in imediata apropiere a unor cioate scufundate care de cele mai multe ori sunt populate de pesti. Dea lungul sezonului de pescuit cioatele alese sunt momite constant cu porumb uscat pus la inmuiat si boilesuri Caperlan de diferite arome, achizitionate de la Decathlon.

Ca si momeala de carlig folosesc 3 boabe uscate de porumb legate pe fir de par si boilesuri Caperlan de diferite arome.

 

Intrucat zona are un potential piscicol ridicat nu folosesc momitoare pentru nu a atrage pestele marunt.

 

De obicei pescuiesc din barca acorandu-ma  mai sus de cioate si aruncand monturile cat mai aproape de cioate.

PESCUIT LA SOMN

La Mila 23 pescuitul la somn il practic din barca, la renumitele gropi din intersectia canalelor Sontea, Baba Rada cu Dunarea Veche, unde apa are o adancime de aproximativ 15m.

 

La somn pescuiesc cu lansete mai grose, rigide de 2.7 m dar cu un varf foarte sensibil, Colmic Dentice, Colmic Calibra, mulinete Mitchell Avorunner 7500, fir Shimano Technium Invistec de 0.4 mm, plumbi culisanti sau fixi de 80g-120g in functie de montura aleasa si cotele apelor, carlige VMC sau Gamakatsu. Ca si momeala folosesc cel mai des coropisnita, lipitoarea de pamant, buchetul de rama neagra si scoici.

Alte locuri de pescuit la somn sunt intersectia canalului care duce in lacul Ligheanca cu Dunarea Veche si in fata podului de la cherhana pe Dunarea Veche.

 

Monturile pe care le utilizez eu sunt varianta clasica cu carlig deasupra plumbului si forfac lung de 70 cm si cea cu plumb culisant pe linie si carligul jos. Forfacul il fac tot din acelasi fir Shimano Tehnium Invistec de 0.40mm si are lungimea de aproximativ 30cm.

O alta metoda de a pescui somn este pescuitul la clonc, pescuit care mie mi se pare atractiv si care mi-a adus mari  satisfactii.

 

La acest tip de pescuit eu folosesc lansete Black Cat si ZECK de 1.9m cu actiune 50-500 gr, mulinete Penn dotate  cu fir textil Giga Fish de  0.5 mm, plumbi culisanti de 100-200gr de forma unui trabuc, ancorite si carlige  Owner, monturi de la DAM numite Clonk Teaser Mad Cat, cloncuri Ebro 2 si Ebro 3.

PESCUIT LA SALAU

La Mila 23 pescuitul la salau il practic  din barca, la primul prag din faimoasele gropi de la intersectia canalelor Sontea, Baba Rada cu Dunarea Veche. La salau pescuiesc cu shaduri si cu carasel sau oblete viu.

 

Pentru shaduri folosesc lansete de spinning sensibile, Zenaq, Daiwa, Sportex, mulinete Shimano si un fir foarte subtire si foarte rezistent, pe care vi-l recomand, YGK. Shadurile cu care am avut cele mai bune rezultate la salau sunt cele de la Bass Assassin, Fox, Daiwa, Big Hummer, Relax.

Cu aceste shaduri pescuind la salau de multe ori am prins si somn. Folosesc jiguri rotunde avand o greutate cuprins intre 9g si 40 g in functie de curentul si adancimea locului de pescuit.

Cand pescuiesc la pestisor viu folosesc feedere foarte scurte si sensitive, intrucat trasaturile salaului la
pestisor viu sunt foarte fine si un alt bat mai gros nu ar fi eficient. Montura pentru pestisor viu este cea cu plumb fix si carlig deasupra.

 

De obicei folosesc carlige Gamakatsu si am rateuri foarte rar cu ele , caut sa utilizez carlige potrivite ca marime, mai subtiri si rezistente  pentru ca momeala sa se comporte cat mai natural in apa.

PESCUIT LA STIUCA

Pescuitul la stiuca il practic in doua moduri, la spinning cu lingurite, shaduri, twistere,voblere si la stationar cu pluta si ancorita cu pestisor viu.

 

La Mila 23 stiuca se poate prinde pe aproape toate lacurile din imprejurimi: Ligheanca, Vacaru, Fortuna, Baclanesti, Trei Iezere, Bogdaproste,  Matita , Babina, dar si pe canalele care fac legatura intre aceste lacuri.

 

Un alt loc de pescuit la stiuca, unde personal am avut cele mai mari capturi, este Dunarea Veche.

Un traseu pe care il fac destul de des in sezon  pentru a pescui la stiuca  este lacul Ligheanca, lacul Vacaru, canalul dintre cele doua lacuri, dupa lacul Vacaru urmeaza un canal destul de lung care da in canalul Sontea  la intersectia cu canalul Razboinita (la foisor), dupa care ma intorc la Mila 23 pe canalul Olguta.

Este un traseu foarte interesant, de multe ori cu rezultate destul de bune la stiuca, dar frumusetea si salbaticia acestor locuri face din acea partida de pescuit, o partida si o amintire de neuitat.

Pentru pescuitul la avat folosesc o lanseta de spinning Zenaq, actiune fast, mulineta Shimano, fir textil YGK, voblere, cicade si lingurite rotative.

 

Avatul il putem gasi in locurile in care curentul este mai puternic, la intersectii de canale, pe canalele mai adanci cu curent mai mare, pe bratele principale ale Dunarii.

La Mila 23 cele mai bune partide la avat le-am avut la intersectia canalului Eracle cu Dunarea Veche (in special primavara cand apa este mare si se formeaza un curent puternic in acea intersectie) si la intersectia canaleleor Sontea, Baba Rada cu Dunarea Veche (aici se poate prinde avat tot sezonul).

PESCUIT LA BIBAN

In Delta Dunarii pescuitul la biban il practic in doua feluri, la spinning cu jiguri si shad-uri mici si la stationar cu undite si lansete.

 

Montura care o folosesc pentru lansete la stationar  este cea cu plumb jos si carlig sus, iar ca nada folosesc rame si bucatele de pestisor.

 

Locurile cele mai bune de prins biban sunt pe canalele care duc spre lacuri si la intersectia acestora cu lacurile.

PESCUIT LA CARAS, ROSIOARA SI PLATICA

La aceste specii de peste folosesc feedere, ca si montura folosesc un forfac cu arc si 2 carlige. In arc folosesc TTX cu mamaliga, iar in carlige pun rame rosii sau porumb din conserva.

 

Carasul, rosioara si platica sunt cele mai raspandite specii de peste si se gasesc pe toate lacurile si canalele din jurul Milei 23, inclusiv Dunarea Veche.

Mihaela

Totul a fost MI-NU-NAT! Camere spațioase și curate, mâncare delicioasa, gazda foarte ospitaliera. Programul foarte frumos organizat, astfel încât sa fie 3 zile pline, cu cât mai multe locuri vizitate. Barcagiul, domnul Gelu, un om de nota 10. Vom reveni cu drag și recomandam tuturor acesta experienta.